Slovensko prosvetno društvo ROŽ, Mühlbach / Reka 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KJE SMO?

Farovž, Marktstr. 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KONTAKT

e-mail: info@roz.si
telefon: +43 (0)680/13 321 12
facebook: drustvo.roz

BANČNI RAČUN

IBAN: AT61 3910 0000 0502 3684
BIC: VSGKAT2K109

ZAPRTE STRANI

Vstopi

PDF

SO|SA 18. 11. 2017 ⋅ 19.30
BRANJE | LESUNG FLORJAN LIPUŠ
Gramoz & Seelenruhig

Florjan Lipuš * 1937, Lobnik pri Železni Kapli. Po gimnaziji na Plešivcu bil nekaj let v bogoslovju, nato zaključil učiteljišče v Celovcu. Bil dolga leta glavni urednik kulturne revije mladje.
Slovensko koroško leposlovje je s Florjanom Lipušem dobilo ustvarjalca, ki mu je v marsičem odprl nove horizonte. Vsebinsko jedro njegove poezije, dramatike in predvsem proze je sicer slovenska koroška problematika, ki pa je ne vidi tradicionalno in je ne rešuje z narodnoobrambnimi in narodnovzpodbudnimi besedili.
Florjan Lipuš * 1937, Lobnik bei Eisenkappel. Nach dem Krieg besuchte Lipuš das Gymnasium in Tanzenberg, auf das ein Studium der Theologie folgte, welches er jedoch nicht abschloss. Danach war er bis zu seiner Pensionierung als Lehrer an verschiedenen Kärntner Volksschulen tätig.
Er veröffentlicht Romane, Prosa, kulturpolitische Essays und szenische Texte in slowenischer Sprache. Bekannt wurde er vor allem durch seinen Roman »Zmote dijaka Tjaža« / »Der Zögling Tjaž«, übersetzt von Peter Handke. Für sein Werk erhielt Lipuš zahlreiche Auszeichnungen, darunter den Petrarca-Preis und den Franz-Nabl-Preis.

GLASBA | MUSIK:
Gabriel Lipuš & Janez Gregorič

Gabriel Lipuš & Janez Gregorič sta že v svojih zgodnjih gimnazijskih letih skupaj godla in pela v legendarni skupini Jadagani. Kasneje sta zajadrala v bolj resne, klasične glasbene vode. Gabriel se je – poleg svojega skladateljskega ustvarjanja – zelo uspešno posvetil predvsem solo petju, ki ga na deželnem konzervatoriju v Celovcu tudi poučuje. Janez se je najprej posvetil študiju klasične kitare v Gradcu, ki ga je nato nadaljeval še v svetovnih prestolnicah. Vse od takrat je dejaven kot predavatelj pri mednarodnih seminarjih in kot glasbeni pedagog na Koroškem.
Gabriel Lipuš & Janez Gregorič gehören zu den prominentesten Vertretern klassischer Musik in Kärnten/Koroška. Lipuš tritt seit 2007 als Tenor in Österreich, Slowenien, Italien, Deutschland und anderen europäischen Staaten auf und ist seit 2001 Professor für Sologesang am Kärntner Landeskonservatorium. Gregorič tritt als Solist und Kammermusiker in vielen Ländern Europas auf.

@ KulinarikA: Sirnati krapi / Kärntner Kasnudeln @

ANTI-FREE-ZE
SLIKE PROTI MRAZU | BILDER GEGEN DEN FROST

DANA RAUSCH

Dana Rausch, 1990 in Klagenfurt geboren und aufgewachsen, studiert Malerei an der Universität für angewandte Kunst in Wien.
… 1990 rojena in odraščala v Celovcu, študira slikarstvo, živi, dela na Dunaju. Ukvarjanje s skulpturami, instalacijami, eksperperimenti z zvokom, kolaž.

FAROVŽ
Šentjakob/St. Jakob i. R.

KulinariKa: tudi vegetarJanke bomo nasitili / auch vegetarisch

INFO 0680/13 321 12
info@roz.si ⋅ www.roz.si