Slovensko prosvetno društvo ROŽ, Mühlbach / Reka 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KJE SMO?

Farovž, Marktstr. 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KONTAKT

e-mail: info@roz.si
telefon: +43 (0)680/13 321 12
facebook: drustvo.roz

BANČNI RAČUN

IBAN: AT61 3910 0000 0502 3684
BIC: VSGKAT2K109

ZAPRTE STRANI

Vstopi

To ja nǝhčer ҟne vi …

Idilično-nostalgična slika o dedku ali babici, ki na zapečku pripoveduje otrokom bajke in povesti, je že zdavnaj neresnična ali pa vsaj redka. V sodobnih dnevnih sobah je po navadi prižgana televizija, v katero dostikrat mladi člani družine bulijo kar sami.

Vendar še dandanes otroci radi poslušajo pravljice in pripovedke, kaj šele živalske basni z jasno poučno vsebino. A žal dandanes že primanjkuje staršev in starih staršev, ki bi si vzeli čas in otrokom v domačem narečju pripovedovali o živalskih dogodivščinah in človeških peripetijah.

Leta 2010 je Krščanska kulturna zveza spodbudila akcijo Slovenščina v družini, s katero ljudi želi opozoriti na to, da naj se s svojimi otroci pogovarjajo v narečju. V podporo naj bi služile zgoščenke v vseh treh koroških narečjih.

Tako smo se tudi v Šentjakobu odločili, da posnamemo zgoščenko z živalskimi basnimi in otroškimi pesmimi v rožanskem narečju. Seveda v našem primeru ne sme manjkati stara povest o Miklovi Zali.

Glavno skrb za realizacijo te zgoščenke je prevzela Miҟlnava Zalika. Tehnično in predvsem glasbeno ji je pomagal Štiҟrov Jozej ml., David Kassl pa je narisal prikupne slike za grafični del zgoščenke.

Na zgoščenki so zastopane vse generacije pripovedovalcev in pripovedovalk – od najstarejše Bidčave Nežije, pa tja do najmlajše Mǝzotičave Ajde!

Pesmi, ki jih je Jozej opremil z zvrhanim kupom sproščenosti in navihanosti, pa so zapeli Mǝčinava Zala in Marta z Breznice, Ҟravcarjava Lucija in Štiҟrov Danijel iz Šentpetra ter Mežnarjov Ilja iz Ščedma.

Veselimo se že na sproščen popoldan na Miklnovi kmetiji!

… da lesica ҟure ji