Slovensko prosvetno društvo ROŽ, Mühlbach / Reka 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KJE SMO?

Farovž, Marktstr. 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KONTAKT

e-mail: info@roz.si
telefon: +43 (0)680/13 321 12
facebook: drustvo.roz

BANČNI RAČUN

IBAN: AT61 3910 0000 0502 3684
BIC: VSGKAT2K109

ZAPRTE STRANI

Vstopi

PDF

Pesmi o delu
Lieder von der Arbeit

Ženski zbor / Frauenchor ROŽ

Multimedijski koncert
Dir.: Žiga Kert
R.: Marjan Štikar

To/Di 5. 2. 2019  19h
ke-teater  theaterHALLE 11
Klagenfurt/Celovec

SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK 2019

Prireditelji: Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji
Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu
Krščanska kulturna zveza • Slovenska prosvetna zveza

Več kot dve leti so pevke s pomočjo zborovodje Primoža Kerštanja zbirale pesmi, ki so se pele – in se morda kje še tudi danes pojejo – ob delu. Pesmi, ki opevajo izkoriščanje delavk in delavcev, govorijo o sužnjih, pripovedujejo o ekonomski migraciji naših prednikov, pa tudi pesmi, ki v sebi nosijo vesele vidike dela.
Nabralo se je 17 pesmi iz vseh koncev sveta, iz različnih družbenih okolij, iz katerih veje tudi duh različnih kultur, glasbenih tradicij in pogledov na ta svet, ki po eni strani tarna nad težkimi delovnimi pogoji, hkrati pa je nabit s takim vzdušjem, da bi človek kar zaplesal. Na koncertu Shiva šiva pevke pojejo znane pesmi v drugih preoblekah, manj znane ljudske pesmi, pa tudi na novo napisane in zložene pesmi.

Mit ihren »Liedern von der Arbeit« widmet sich der Frauenchor ROŽ einem Thema, das in Zeiten von Pensionsaltersanhebung und Mindestsicherungskürzung aktueller kaum sein könnte und heute mehr Fragen aufwirft denn je. In 17 Liedern aus verschiedenen kulturellen und sozialen Umgebungen und in ebenso vielen verschiedenen Sprachen wird eine Arbeitswelt besungen, die häufig viel heiterer klingt, als die Realität, die sich dahinter verbirgt.
Ist leichte Arbeit keine Arbeit? Darf, wer nicht arbeiten kann, auch essen? Was bliebe übrig von der Arbeit, wäre sie nicht an monetären Lohnerwerb gekoppelt? Wird Arbeit erst zur Arbeit durch den Zwang? Solche Gedanken finden neben den Liedern ihren eigenen Platz, eingebettet in audio-visuell verstörende Zwischenräume, stimmen ein, leiten über, reißen auf, ohne letztgültige Antworten anzubieten.
Das Konzert Shiva Šiva wurde von der Sektion für Kunst und Kultur im Bundeskanzleramt im Rahmen des Projektes »zusammen:wachsen – Kunst und Integration« gefördert.

DIRIGENT: Žiga Kert
REŽIJA / REGIE: Marjan Štikar
SCENOGRAFIJA / BÜHNENBILD: Majda Krivograd
KOSTUMOGRAFIJA / KOSTÜMBILD: Stanka Vauda
STAGE MUSIC: Matija Strniša
VISUALS: Incredible Bob
ZVOK IN LUČ / TON UND LICHT: Kristijan Rehsmann • Marko Sitter • Izidor Sticker
VMESNA BESEDILA / ZWISCHENTEXTE: Laura Ippen • Silvia Jelinek • Simone Schönett
RECITATORKE / SPRECHERINNEN: Lena Krautzer • Magdalena Novak • Andrea Sticker • Lisa Walluschnig

»Če rečem, da je Shiva šiva koncert, potem rečem premalo. To je močno doživetje glasbe, doživetje veselja, ter pritiskov in stisk, ki jih doživljajo delavke in delavci po vsem svetu …«