Slovensko prosvetno društvo ROŽ, Mühlbach / Reka 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KJE SMO?

Farovž, Marktstr. 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KONTAKT

e-mail: info@roz.si
telefon: +43 (0)680/13 321 12
facebook: drustvo.roz

BANČNI RAČUN

IBAN: AT61 3910 0000 0502 3684
BIC: VSGKAT2K109

ZAPRTE STRANI

Vstopi

teatr zora

mladinska gledališka skupina

O skupini    |    Predstave    |    Kooperacije

O skupini

Otroško in mladinsko gledališko delovanje Slovenskega prosvetnega društva ROŽ je bilo leta dolgo mačehovsko in le tu in tam se je na odru pojavila kaka otroška predstava. Po daljšem premoru, je na prelomu v novo tisočletje v Šentjakobu dve predstavi režirala Alenka Hain.

Po obnovi farne dvorane, ki jo ima društvo ROŽ v najemu že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, se je skupina šentjakobskih staršev obrnila na režiserja in mentorja teatra trotamora, da bi začel delati tudi z otroki. Po daljšem prigovarjanju, se je Marjan Štikar le lotil dela s skupino otrok in z njimi leta 2005 pripravil predstavo ČAROVNIK IZ OZA. Iz tega prvega gledališkega poizkusa je nastala vrsta novih predstav (od tega 3 slovenske praizvedbe), pri katerih se je skupina iz predstave do predstave večala – iz otrok so zrasli mladinci in njim so se pridruževali mlajši otroci. Starostni razpon se je tako razširil od približno 6 letnih otrok, pa tja do 16 let starih mladostnikov. Ta velik starostni razpon naj bi v najboljšem primeru pospeševal socialno kompetenco mladostnikov. Skupini Šentjakobčanov so se sčasoma pridružili še mladi iz sosednjih vasi.

teatr zora dela in igra v slovenščini in tako mladim nudi dragoceno možnost, da se izražajo v slovenskem jeziku in si tako igraje pridobiva jezikovno kompetenco. Tiste gledalke in gledalci, ki ne obvladajo slovenskega jezika, lahko sledijo predstavam s pomočjo nemških povzetkov.

Strokovni sodelavci

Poleg režiserja in mentorja Marjana Štikra, predstave teatra zora pripravljajo še sodelavci domačini: Zalika Steiner, s pomočnicami pripravlja kostume; Jozej Štikar napiše glasbo in jo z otroci tudi naštudira – poleg petja, po navadi mladici sami v živo igrajo razne inštrumente; Rudi Melcher skrbi za vizualno podobo predstav, h kateri spadajo tudi nemški nadnaslovi; Kristijan Rehsmann, ki ga je sprva pri predstavah zore učil lučni dizajnar Jaka Šimenc iz Ljubljane, skrbi za to, da spravi mlade igralke in igralce v pravo luč; David Kassl, šentjakobski grafik in oblikovalec, ki živi in dela na Dunaju, je doslej oblikoval večino lepakov in letakov, upokojeni učitelj Tonej Sticker pa dela in skrbi za skorajda vse okoli predstav teatra zora.

Stalni sodelavec zore je legionar iz Ljubljane Edi Gerdej, ki za skorajda vse predstave piše besedila pesmi, ki jih otroci in mladinci z veseljem prepevajo.

Predstave

SMRADEK

2020
Svetlana Makarovič

Hči kralja falotov

2019
Ad de Bont

GOVEDINA LEGENDARNO

2018
Milan Jesih

Tajfl s tremi zlatimi lasmi

2016
J. & W. GRIMM | F. K. WÆCHTER

Meritev

2016
Otvoritev merilne postaje & Where is the future?

GO WEST

2016
po razbitih sanjah in novih upih; pohod

LOIBL-SAGA

2015
Ermordung, Verfolgung und Solidarität im Konzentrationslager Loibl Nord in Kärnten erzählt von den Frauen aus Brodí - Erwin Riess

Mama Afrika

2014
Ad de Bont

Prezrta mladost

2012
Andrej Kokot - Gledališko-glasbeni recital ob 70-letnici pregona koroških Slovenk in Slovencev

Kralj Jerič

2011
po romantični umetni pravljici Clemensa Brentana

Mrzlo srce

2009
Wilhelm Hauff

Momo

2007
Michael Ende

Tičev Jaka

2006
Albert Wendt

Čarovnik iz Oza

2005
Lyman Frank Baum

Kooperacije

Oh, kak se po rožah toži mi

2023
SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK 2023 - „Oh, kak se po rožah toži mi“

HRANCA_._GRENZ

2020
Carinthija2020

JADE&GOLD

2019
PULS – snemanje posnetka skupine JADE&GOLD

Sisifo e Naranama

2017
Revolutionarna opera v štirih delih

Sisifo prelude

2016
Overtura moderne opere

Vlak strahu

2013
dvojezična gledališka predstava na vlaku vdolž rožanske proge

Po sledovih spomina

2012
Spominski pohod ob 70-letnici deportacije šentjakobskih družin