Slovensko prosvetno društvo ROŽ, Mühlbach / Reka 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KJE SMO?

Farovž, Marktstr. 2

A-9184 St. Jakob i.R.
Šentjakob v Rožu

KONTAKT

e-mail: info@roz.si
telefon: +43 (0)680/13 321 12
facebook: drustvo.roz

BANČNI RAČUN

IBAN: AT61 3910 0000 0502 3684
BIC: VSGKAT2K109

ZAPRTE STRANI

Vstopi

PDF

Pesmi o delu
Lieder von der Arbeit

Ženski zbor / Frauenchor ROŽ

Multimediakoncert
Dir.: Žiga Kert
R.: Marjan Štikar

1.10.2018 – 20.00
Kulturni dom Pliberk / Kulturhaus Bleiburg

Veranstalter / Prireditelj:
Volksgruppenbüro des Landes Kärnten / Biro za slovensko narodno skupnost
im Rahmen der Kulturwoche 2018 / v okviru kulturnega tedna 2018

SHIVA ŠIVA – stilni koncert Ženskega pevskega zbora ROŽ

Pesmi o delu, skupaj znošene, prirejene, sestavljene, zložene in uglasbene posebej za rožanske pevke, se, nanizane na statve glasbe in vpete v odrski zaboj, končno predstavljajo občinstvu.

Več kot dve leti so pevke s pomočjo zborovodje Primoža Kerštanja brskale po arhivih spomina in na spletu ter za pomoč prosile prijateljice in znanke, da bi našle pesmi, ki so se pele ob (ženskem) delu. To so pesmi, ki opevajo izkoriščanje delavk in delavcev, govorijo o sužnjih, pripovedujejo o ekonomski migraciji naših prednikov, pa tudi pesmi, ki v sebi nosijo vesele vidike dela.

Tako se je nabralo 17 pesmi iz vseh koncev sveta, iz različnih družbenih okolij. Pesmi se ne pojejo samo v različnih jezikih, iz njih veje tudi duh različnih kultur, glasbenih tradicij in sploh pogledov na ta svet, ki po eni strani tarna nad težkimi delovnimi pogoji, hkrati pa je nabit s takim vzdušjem, da bi človek kar zaplesal. Na koncertu Shiva Šiva pevke pojejo znane pesmi v drugih preoblekah, manj znane ljudske pesmi, na pobudo pevk pa tudi na novo napisane in zložene pesmi.

Včasih je petje ob delu ljudem pomagalo, da so ga lažje opravljali, da ob delu niso obupali in da so ga opravili do konca. S petjem so se velikokrat na skrivaj uprli delodajalcem, saj so bili (in so še!) prisiljeni v težaško delo, da so sploh lahko preživljali sebe in svojce.

Kdor si dandanes delovni dan želi olajšati s petjem, ne najde več sopevk in sopevcev, saj so po vsem svetu veliko dela prevzeli stroji. In ne samo to – glasba iz zvočnikov je delavcem in delavkam ukradla še zadnji kanček kreativnosti in svobode. V taktu globalne glasbe mora tudi človek funkcionirati kot stroj, pri čemer je očitno velika večina celo hvaležna za to, da ne hira v brezdelju. Pa vendar se ljudem pregovor »Vsak je svoje sreče kovač« še vedno prodaja kot božja zapoved, ki vso odgovornost za svojo dobrobit pripisuje posamezniku in ne družbenim pogojem.

O vsem tem in tudi o drugih vidikih dela in delovnega procesa pripoveduje koncert Shiva Šiva. Naslov koncerta je vzet iz pesmi, ki jo je posebej v ta namen za zbor napisala slovenska kantavtorica Katarina Juvančič. Vezna besedila za koncert so napisale avtorica Simone Schönett, pevka zbora Silvia Jelinek in dramaturginja Laura Ippen.

Zbor je v delovne obleke oblekla Stanislava Vauda, režijo tega projekta je prevzel Marjan Štikar, ki si je tokrat zaželel prav posebno scenografijo. Zanjo je poskrbela Majda Krivograd. Gledališka glasba je delo mladega skladatelja in sound designerja Matije Strniše, ki že nekaj let živi in dela v Berlinu. V živo narejene projekcije so delo vizualnega umetnika iz Beograda, ki si je nadel ime Incredible Bob.

Na srečo producenta, društva Rož, je celovit koncept Shiva šiva bil sprejet na razpisu zusammen:wachsen – Kunst und Integration (zbliževanje – umetnost in integracija) pri Kulturnemu oddeleku zveznega kanclerja na Dunaju (BKA Kultur).

dirigent: Žiga Kert
režija: Marjan Štikar (Šentpeter)
scenografija: Majda Krivograd (Graz)
kostumografija: Stanka Vauda (Ptuj)
stage music: Matija Strniša (Berlin)
live visuals: Incredible Bob (Beograd)

vmesna besedila: Laura Ippen, Silvia Jelinek, Simone Schönett

Ženski pevski zbor ROŽ:
Krista Janežič, Silvia Jelinek, Sonja Kolter, Terezija & Nadja Krautzer, Andreja Lepuschitz, Iris Mikula-Bogensberger, Hanca Pörtsch, Eva & Lisa Rasinger, Fini Ribitsch, Zalka Sitter, Saša Schlapper, Martina Steiner, Breda & Leni Sticker, Rozka Sticker-Tratar, Margit Unterwalcher, Marion Urbajs, Elisabeth Wutti, Majda Wüster
gosta: Noura Othman & Farid Al Bitar (Syria/Austria)

recitatorke: Lena Kravcar, Magdalena Novak, Andrea Sticker, Lisa Walluschnig